Než začnete něco zkoušet

Všechny články, které zde najdete, píši s nejlepším vědomím a svědomím za účelem pomoci úplným začátečníkům proniknout do tajů jógy. Přesto ale mějte vždy na paměti, že jsme každý jiný a to, co je pro jednoho příjemné uvolnění může druhému způsobovat bolesti! Na prvním místě je VŽDY vaše tělo a vaše možnosti, teprve potom je to ostatní. Takže pokud vám bude kterákoli část nepříjemná, nedělejte ji a raději se poraďte s odborníkem!
I když se józe věnuji poměrně intenzivně jak teorií tak praxí, pořád jsem jen osmnáctiletá holka a ne žádný odborník.

Ashtanga vinyasa jóga

Jedná se o jeden z nejstarších a zároveň poměrně dynamických stylů jógy. Na rozdíl od jiných lekcí, lekce ashtangy budou vždy stejné nebo opravdu velmi podobné. Je zde totiž přesně daná sestava několika po sobě jdoucích ásan. Na lekcích tak většinou každý cvičí sám dle svých možností a lektor funguje pouze jako jakási pojistka, že budou pozice provedeny správně. Ashtanga se skládá celkem ze čtyř částí – čtyř sestav, z nichž každá je jinak náročná a má tak i jiné účinky. Vzhledem k dynamice ashtangy se z ní později vyvinula třeba i Power jóga.

Účinky:
Fyzické i psychické uvolnění, posílení těla.

Pro koho je vhodná?
Vzhledem k její povaze a dynamičnosti se nedoporučuje úplným začátečníkům, starším lidem ani lidem bez fyzické kondice. Ale, jak se píše v článku na Józe DNES, nejnevhodnější je pro ty lenivé!

Speciální pomůcky:
Podložka, cihlička, možná deka nebo polštářek
- většina jógových studií nabízí tyto pomůcky zdarma k zapůjčení

Lektoři, pod jejichž vedením jsem tento styl cvičila:
Bohužel jsem zatím neměla možnost tento styl vyzkoušet.

Komentáře

Oblíbené příspěvky