Než začnete něco zkoušet

Všechny články, které zde najdete, píši s nejlepším vědomím a svědomím za účelem pomoci úplným začátečníkům proniknout do tajů jógy. Přesto ale mějte vždy na paměti, že jsme každý jiný a to, co je pro jednoho příjemné uvolnění může druhému způsobovat bolesti! Na prvním místě je VŽDY vaše tělo a vaše možnosti, teprve potom je to ostatní. Takže pokud vám bude kterákoli část nepříjemná, nedělejte ji a raději se poraďte s odborníkem!
I když se józe věnuji poměrně intenzivně jak teorií tak praxí, pořád jsem jen osmnáctiletá holka a ne žádný odborník.

Power jóga

Jedná se o jeden z nejmladších (druhá polovina 90. let) a nejdynamičtějších stylů jógy. Na rozdíl od klasické jógy, není pozornost v power józe obrácena ani tak k dechu, jako spíš na dynamiku a rychlé přechody mezi pozicemi. Tím se dost blíží třeba aerobicu. Pozice jsou vesměs stejné nebo velmi podobné jako v jiných stylech jógy, akorát tady nepočítejte s tak důkladným prodýcháním.

Účinky:
Zpevnění a posílení celého těla

Pro koho je vhodná?
Pro všechny bez rozdílu věku. Vzhledem k její povaze bych ji doporučila i lidem, kteří klasickou jógu nemají v lásce. Myslete ale na to, že je tento styl fyzicky náročnější, takže pokud čekáte jógu, o jaké se nejčastěji mluví, zvolila bych spíše jiný. 

Speciální pomůcky:
Podložka (počítejte s tím, že se zpotíte, takže pokud máte možnost, vyberte si takovou, která neklouže), možná cihlička a polštářek – záleží na lekci a lektorovi.
- většina jógových studií nabízí tyto pomůcky zdarma k zapůjčení Taky určitě oceníte láhev s vodou a ručník.

Lektoři, pod jejichž vedením jsem tento styl cvičila:
Václav Krejčík (konkrétně deep slow power yoga v rámci jeho celorepublikové tour)

Komentáře

Oblíbené příspěvky