Než začnete něco zkoušet

Všechny články, které zde najdete, píši s nejlepším vědomím a svědomím za účelem pomoci úplným začátečníkům proniknout do tajů jógy. Přesto ale mějte vždy na paměti, že jsme každý jiný a to, co je pro jednoho příjemné uvolnění může druhému způsobovat bolesti! Na prvním místě je VŽDY vaše tělo a vaše možnosti, teprve potom je to ostatní. Takže pokud vám bude kterákoli část nepříjemná, nedělejte ji a raději se poraďte s odborníkem!
I když se józe věnuji poměrně intenzivně jak teorií tak praxí, pořád jsem jen osmnáctiletá holka a ne žádný odborník.

Pozdrav slunci - Surya namaskar

Pozdrav slunci je jednoznačně nejznámější jógová sestava. Měl by se cvičit každé ráno při východu slunce (proto pozdrav slunci). Jeho pravidelné praktikování má velmi pozitivní účinky na tělo i mysl. Této sestavy existuje hned několik variant a ty většinou umožňují ještě drobné změny jednotlivých ásan, takže se dá „ušít na míru“ snad úplně každému. Tady se můžete podívat a vyzkoušet si verzi, kterou nejčastěji cvičím já. (Přiznávám, každé ráno to není…)


·        Začněte ve stoje s rovnými zády, nohama u sebe a rukama volně podél těla. Tlačte ramena daleko od uší a lopatky rozprostírejte po zádech. – pozice hory

·        S nádechem přes upažení vzpažte a spojte dlaně nad hlavou.

·        S výdechem dejte dlaně před hrudník a pomalu přecházejte do hlubokého předklonu. Do něj se můžete dostat buď přes kulatá, nebo přes rovná záda:
o   KULATÁ – s dlaněmi u hrudníku se předklánějte obratel po obratli k nohám
o   ROVNÁ – mějte dlaně u hrudníku, jemně pokrčte kolena a s rovnými zády překlopte pánev i tělo k nohám – Tento postup je vhodnější zvlášť, pokud máte problémy s bederní páteří nebo s plotýnkami
Hluboký předklon

·        V hlubokém předklonu se úplně uvolněte.

·        S nádechem dejte dlaně do stehen těsně pod kyčle, záda vodorovně s podložkou. Můžete lehce pokrčit kolena. Mírně do dlaní zatlačte, hlídejte si, že máte ramena daleko od uší, hlavu máte v prodloužení páteře. – rovný předklon
Rovný předklon

·        S výdechem položte dlaně do podložky a odkročte nejdříve pravou, potom levou nohou dozadu do pozice prkna. Ramena stále tlačte daleko od uší, pohled nemáte upřený ani dolů, ani dopředu – někde mezi. Záda byste měli mít vodorovně s podložkou, zadek tedy nesmí být moc vysoko ani moc nízko. (Pokud si nejste jistí, poproste někoho, aby vám řekl, jestli jste opravdu „jako prkno“).

·        S nádechem se podívejte daleko před sebe a můžete dát kolena do podložky, ale není to nutné – záleží na vašich možnostech.

·        S výdechem se stále dívejte daleko před sebe a položte hrudník mezi dlaně. – klik chatturanga dandásana Pozor, ať se neprohýbáte v zádech!

·        Překlopte špičky do podložky a s nádechem se odtlačte od dlaní do pozice psa hlavou vzhůru. V podložce máte jen dlaně a nárty. (Podrobnější provedení psa hlavou vzhůru najdete tady)
Pes hlavou vzhůru

·        S výdechem překlopte špičky (můžete taky položit kolena do podložky a potom se postavit na špičky). Propněte kolena a dostaňte se tak do pozice psa hlavou dolů. V této pozici jsou důležitá hlavně rovná záda. Snažte se narovnat kolena a přitlačit špičky k podložce. (Podrobnější provedení psa hlavou dolů najdete tady.)
Pes hlavou dolů

·        S nádechem se podívejte dopředu mezi dlaně. Buď cupitejte ke dlaním, nebo jeden dlouhý krok pravá, levá. Dlaně dejte do stehen. – rovný předklon
Rovný předklon

·        S výdechem uvolněte tělo do hlubokého předklonu.
Hluboký předklon

·        S nádechem se přes rovná nebo přes kulatá záda zvedněte nahoru, vytáhněte dlaně nad hlavu.

·        S výdechem je stáhněte zpátky na hrudník.

·        Celou sestavu zopakujte na druhou stranu. (Odkračujte do prkna levá, pravá atd.)

Jak vypadají chybějící pozice (hora, prkno, klik) zjistíte už brzy. Děkuji za vaši trpělivost!

Komentáře

Oblíbené příspěvky