Než začnete něco zkoušet

Všechny články, které zde najdete, píši s nejlepším vědomím a svědomím za účelem pomoci úplným začátečníkům proniknout do tajů jógy. Přesto ale mějte vždy na paměti, že jsme každý jiný a to, co je pro jednoho příjemné uvolnění může druhému způsobovat bolesti! Na prvním místě je VŽDY vaše tělo a vaše možnosti, teprve potom je to ostatní. Takže pokud vám bude kterákoli část nepříjemná, nedělejte ji a raději se poraďte s odborníkem!
I když se józe věnuji poměrně intenzivně jak teorií tak praxí, pořád jsem jen osmnáctiletá holka a ne žádný odborník.

Jaký byl 7. ročník Yoga and dance festivalu v Ostravě?



V polovině dubna jste v Ostravě mohli narazit na jogíny z celé republiky, Slovenska, ale i vzdálenějších zemí, jako Chorvatsko nebo Nizozemsko. Konala se tam totiž jedna z největších jógových akcí u nás - Yoga and dance spring festival.
Již tradičně byl zahájen čtvrteční odpoledne v Pranava jóga centru, jenž je kolébkou celé této myšlenky. To pravé ale vypuklo až o den později okolo sedmé ráno, kdy se otevřely dveře do velkého areálu Dolní oblasti Vítkovic. 
V DOV se jógovalo tři dny více než 10 hodin denně a to i ve čtyřech sálech současně. Návštěvníci tak mohli vyzkoušet rychlé i pomalé styly a vybírat hned ze tří jazyků, česky (těch bylo samozřejmě nejvíce), slovensky (v podání skvělého Zdena Yogiho), nebo anglicky (například pod vedením lektorů jako Ulrike Schablin, Bruno Bartulic, Asaf Hacman a další). Kromě lekcí bylo v programu taky hned několik přednášek a rozhodně bylo o co stát! Vypíchla bych zejména „Vášeň a motivace: stavební kámen spirituality a jedna z cest ke zdraví“ od známé paní doktorky Jarmily Klímové.
Myslelo se taky na ty, kteří si chtěli na chvíli sednout a popovídat s přáteli. Ve vstupní hale bylo připraveno více než 20 stánků nabízejících snad vše, co by člověka v souvislosti s jógou napadlo. Prodávaly se tašky, vaky, sošky, náušnice, náramky, knížky, oblečení, podložky, pomůcky na jógu, různá převážně veganská jídla, nápoje…
A dokonce organizátoři nezapomněli objednat ani počasí, celé tři dny bylo nádherně teplo, takže snad všichni návštěvníci vyběhli mezi lekcemi aspoň na chvíli posedět na trávě v okolí.
Po celou dobu konání festivalu byl pro všechny návštěvníky k dispozici asi desetičlenný produkční tým, jehož jsem byla součástí. Poznat nás šlo už z dálky díky sytě růžovým mikinám s nápisem Yoga team. Ráno jsme všechny příchozí zaregistrovali a rozdali dárečky ke vstupu, v poledne a večer jsme vydali obědy a večeře v rámci vstupenek, a během celého dne jsme byli buď u stolku s registracemi, nebo někde v areálu, připraveni všem kdykoli pomoci.
Osobně jsem na této akci byla poprvé a užila jsem si ji na maximum. Rozhodně ji doporučuji úplně každému, kdo má jógu aspoň trochu rád.
Stránky celého festivalu a tedy brzy i informace o dalším ročníku jsou www.jogafestival.cz. Zde je několik fotek z toho letošního, už 7. ročníku.

Takhle to vypadalo během ranní registrace, celkem přišlo více než 500 lidí.
Sály většinou opravdu praskaly ve všech - ta vytvářená energie byla neskutečná!
Kromě běžných ásan si mohli návštěvníci zkusit "společné ásany" v kruhu, u těch se člověk opravdu nasměje.
V programu se našly i málo známé styly, takto to například vypadalo po lekci artejógy s Irenou Štefáníkovou.
Zkušenější jogíny čekaly i těžší pozice, jako například tato vrána v podání Zdena Yogiho.
A takto si návštěvníci užívali teplého dne.
Na závěr bych chtěla ještě moc poděkovat své lektorce Míši Lalíkové, že mi toto umožnila, hlavním pořadatelkám Lence Knag a Iris Homové, že něco tak úžasného tvoří a že Míši její nápad zapojit mě schválily, a všem, se kterými jsem ty tři dny mohla strávit. Vzpomínat na ně budu ještě hodně dlouho.
NAMASTE!


Komentáře

Oblíbené příspěvky