Než začnete něco zkoušet

Všechny články, které zde najdete, píši s nejlepším vědomím a svědomím za účelem pomoci úplným začátečníkům proniknout do tajů jógy. Přesto ale mějte vždy na paměti, že jsme každý jiný a to, co je pro jednoho příjemné uvolnění může druhému způsobovat bolesti! Na prvním místě je VŽDY vaše tělo a vaše možnosti, teprve potom je to ostatní. Takže pokud vám bude kterákoli část nepříjemná, nedělejte ji a raději se poraďte s odborníkem!
I když se józe věnuji poměrně intenzivně jak teorií tak praxí, pořád jsem jen osmnáctiletá holka a ne žádný odborník.

Jin jóga

Zatímco ostatní, jangové, styly jógy se z velké části zaměřují na fyzickou část, jin jóga upíná svou pozornost do nitra. Na kosti, pojivové tkáně a klouby. Tyto lekce jsou velmi pomalé, tiché a klidné. V každé pozici se setrvává přibližně od 3 do 5 minut. V těchto pozicích je vždy potřeba se úplně uvolnit, takže je velmi důležité, abyste si nehráli "na frajery" (přiznejme si to, každý z nás k tomu má občas sklony), opravdu poslouchali své tělo a poznali tak své limity.

Účinky:
Emoční i svalové uvolnění

Pro koho je vhodná?
Věkem ani pohlavím podle mě není omezená, ale osobně bych ji asi nedoporučila jako úplně první setkání s jógou. Myslím si, že z tohoto stylu bude mít člověk daleko větší zážitek teprve, když bude tušit alespoň něco málo o józe jako takové.

Speciální pomůcky:
Podložka, deka, cihlička (ideálně 2), polštářek 
- většina jógových studií nabízí tyto pomůcky zdarma k zapůjčení

Taky doporučuji vzít si na sebe více vrstev. Hlavně pokud se na jin jógu chystáte v chladnějších dnech.

Lektoři, pod jejichž vedením jsem tento styl cvičila:
Míša Lalíková (příležitostně, momentálně nemá žádný pravidelný kurz tohoto stylu)

Komentáře

Oblíbené příspěvky